R. FICO: Zvýšenie platov učiteľom o päť percent je dobrý kompromis

19.11.2012 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) – Ponúkané zvýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o päť percent je dobrý kompromis.

Po kontrolnom dni na ministerstve školstva to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Tvrdí, že štát nemá na viac a ťažko predpokladať, že by to zmenil štrajk, ktorý odborári plánujú odštartovať budúci pondelok (26.11.). "Kde nič nie je, tam ani čert neberie," povedal Fico.

Fico: Kde nič nie je, tam ani čert neberie

Školskí odborári trvajú naďalej na požiadavke desaťpercentného zvýšenia platov v budúcom roku. K dohode nedospeli ani na dnešnom rokovaní v Prezidentskom paláci s hlavou štátu, ministrom financií a školstva. „Nedá sa rokovať tak, že prídete na rokovania a poviete, toto je moja požiadavka a buď bude desať percent, alebo nebude nič. My sme tiež mohli prísť na rokovania a povedať nula a pravdepodobne by sme sa stretli niekde na päťke,“ podčiarkol premiér a dodal, že s odborármi bude vláda rokovať do poslednej minúty. Podľa medializovaných informácií zvažuje opozícia po prípadnom štrajku navrhnúť odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Fico však tvrdí, že minister sa nijako neprevinil. Domnieva sa, že opozícia chce rovnako ako pri pokuse odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) prekryť svoju zúfalú situáciu.

Fico je s Čaplovičom spokojný

S prácou ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je premiér spokojný. „Taká dynamika rozhodnutí a návrhov, aká prichádza teraz z rezortu, je v ostatnom období naozaj nevídaná,“ vyhlásil Fico. Čaplovič má podľa neho plnú podporu vlády SR v rozhodnutiach, ktoré sa týkajú zvyšovania kvality na stredných a vysokých školách. Premiér nevidí žiadny dôvod na to, aby súkromné školy, ktoré vyberajú poplatky od študentov a ich rodičov, dostávali od štátu toľko peňazí ako verejné. Slovensku sa podľa Fica nedarí zapojiť do financovania vedy a výskumu súkromný sektor. S ministrom hovoril o zakladaní firemných škôl. Spoločnosti, ktoré by si samy pripravovali študentov v takýchto školách, by podľa Fica mohli mať určité zvýhodnenia alebo úľavy.

Čaplovič predsedu vlády informoval, že v roku 2012 by mali byť vyčerpané prostriedky z operačného programu Vzdelávania, ktorý bol v rizikovej situácii. Fico povedal, že Slovensko sa aj v rokoch 2014 až 2020 bude usilovať o využívanie prostriedkov z európskych zdrojov na budovanie školskej infraštruktúry, ale aj o investície do vedy a výskumu.

„Bol som upozornený, aby sme zvyšovali kontakty medzi zástupcami jednotlivých spoločností, spoločenských ustanovizní. Komunikácia je pre tento rezort veľmi dôležitá,“ povedal minister školstva.
 

Vyberte región